MBFWCE- Abodi Dóra / Nubu / Sármán Nóra

MBFWCE- Abodi Dóra / Nubu / Sármán Nóra

2015. október 24. - SMIZEDIVAT by Chaby

smizedivat-blog-nubu-kollekcio-mbfwce-.jpg

A Design Terminál és a Mercedes-Benz Hungária Kft. összefogásából 2015 őszén megszületett a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe. A Design Terminál és a Mercedes-Benz Hungária Kft. stratégiai megállapodásának köszönhetően Budapest is belép a nemzetközi divathetek városainak sorába.

A hivatalos Fashion Week története több évtizedre nyúlik vissza. Fashion Week-et New Yorkban,1943-ban szerveztek először Press Week néven. A cél az volt, hogy a második világháború alatt elvonják a figyelmet a francia divatiparról, így bemutatkozási lehetőséget biztosítottak az amerikai divattervezőknek.
1944-ben Ruth Finley elindította a Fashion Calendar nevű kiadványt, ami a divatvilág összes eseményét egy helyen tette elérhetővé. 1975 fordulópont volt a divatipar történetében. A szeptemberi és februári bemutatókat ekkor nevezték el hivatalosan New York Fashion Weeknek. Ugyanabban az évben Milánóban, majd 1984-ben Londonban is elindultak a divathetek. Hazánkban először idén találkozhatott a közönség Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe-al. Az eseményt október 10-11. között a Várkert Bazárban rendezték meg.


A korábbi hazai eseményeket Central European Fashion Days néven évente egy alkalommal a Gombold újra! döntőjével együtt rendezték. A tavalyi eseményen tízezer látogató 26 divatshow-t tekinthetett meg. Idén negyvenöt hazai és nemzetközi tervező, valamint 50 designer munkáit láthatta a közönség.
A tervezők, a kereskedőházak, a szaksajtó képviselői egy helyen találkozhattak. Idén hét országból érkeztek buyerek. A közép- európai divattervezők kollekciói megvásárlásával segíthetik a hazai márkák nemzetközi piacra jutását.
A Fashion Week mellé egy jelentős múltú prémium márka, a Mercedes-Benz is elköteleződött. A Mercedes-Benz már több mint két évtizede támogatja a divatipar rendezvényeit. 1995-ben a sidney-i és a melbourne-i Fashion Weeket szponzorálta, később Berlintől Buenos Airesig, Pekingtől Isztambulig több országban a Fashion Week hivatalos partnerévé vált.
A divatvilág és az autók közös kapcsolódási pontja a design. A tervezési folyamat során mindkét területen a legmagasabb szakmai és technikai tudás, illetve bátorság kell ahhoz, hogy valaki valóban kiemelkedőt és jövőbe mutatót alkosson. A divat egy életkortól és lakóhelytől független különleges nemzetközi nyelv. A Mercedes-Benz számára ezért is fontos a divatesemények széleskörű támogatása.

37bn4119.jpg

Abodi Dóra

Az egyik legizgalmasabb kollekciót láthattuk Abodi Dórától melyet a Dystopia Gardens névre keresztelt. Víziószerű jövőképet vetített elénk, ahol a modellek a legendák, az ősi hiedelmek varázslatos világában élnek. Rengeteg izgalmas konstruktív formát, texturált anyagminőségeket láthattunk a kifutón. Az ABODI SS16 ruha- és táskakollekciót két inspiratív design kollaboráció egészítitte ki: a REKAVAGO márkával közösen megvalósított ABODI x REKAVAGO cipőkollekció és a Battila Concept Eyewear márkával kollaborálva létrejött ABODI X BATTILA napszemüveg kollekció.

abodidd.png

37bn6123.jpg

NUBU 

A kényelmes, lezser drapériák hanyag eleganciája már akkor magával ragadott amikor megláttam az első modellt a kifutón. A márkára jellemző művészi alkotások most sem hagytak alább. A rétegek szerelmesei maximálisan elégedettek lehettek,hiszen az oversized felületek, a mozgásban lévő anyagok (selyem, krepp, pamut )a különböző hosszúságú zsinórok,rojtok váltakozása izgalmas látványt nyújtott. Nagyon tetszettek a nagy felületű szín-blokkok , azonnal a gesztus-festészet kiemelkedő alakja Pollock jutott eszembe. Muszáj szót ejteni Szabó Annamária drótmaszkjairól is,melyek a bemutató lenyűgöző kiegészítői voltak.
Egy igazi fashioniszta Nubu táska nélkül nem létezhet, és úgy érzem a tavaszi/nyári kollekcióban én is megtaláltam a keresett fekete bőr-hátizsákot. Már alig várom hogy közelebbről is megnézhessem.

nubu5.png

37bn4757.jpg

Sármán Nóra

Sármán Nóri már jó pár éve a kedvenc magyar tervezőim között szerepel. Ő az a tervező aki tökéletesen ötvözi a légies romantikát az ultranőies sziluettekkel.
A jövő tavaszi/nyári kollekcióban láthattunk mélyen dekoltált illetve áttetsző, sokat sejtető ruhakölteményeket,de mindezt olyan finomsággal és stílussal fűszerezve hogy szerintem minden hölgy ilyen ruhában szeretne oltárhoz sétálni és kimondani a bűvös szót. Kedvenceim a zárt fazonok, mint például a bordó estélyi, lágy esésű muszlinok,és a csodaszép csipkék. Most sem hiányozhatott az emblematikus növényi ornamentika mely lágyan körbeöleli a női idomokat és teszi viselőjét álomszép hercegnővé.

sarman_-nora-kollekcio-2016-ss-mercedes-benz-fashion-week-central-europe.png

Fotók: MBFWCE, Bodnár Zsófia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smizedivat.blog.hu/api/trackback/id/tr98015699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.